A kísérlet (Das Experiment, Hirschbiegel, 2001.)

2006. okt. 12. (csütörtök), 23:55, D. keze nyomán
Ismertető, Film és videó
Hivatalos honlap
IMDB.com adatlap
IMDB.hu adatlap

Húsz önként jelentkező férfit keresnek. 4000 márkáért két hetet kell eltölteniük egy börtönszimulációban, mely a bezártság, a hatalom birtoklása és az irányítottság kezelését, az interakciók okozta terhelés hatásait hivatott vizsgálni.
A választott börtönőröknek fizikai erőszak nélkül kell kordában tartania a rabokat, akiknek nincs más dolga, mint tizennégy napig elviselni a kiszabott kötöttségeket.

A kezdetben feszengő, de alapvetően barátságos kapcsolat azonban napokon belül megromlik. Egyes börtönőrök különös élvezettel igyekszenek betartatni az előírásokat a legapróbb részletekig. A rabok közül többen nehezen viselik a bezártságot, a gyengébb akaratúak egyre jobban megtörnek.
Tarek azonban nem adja fel. Egészséges individualizmusa, elesett rabtársai iránt érzett empátiája újabb és újabb összetűzésekbe keveri bele, szinte provokálja a börtönőr szerepű résztvevőket. Durvulnak a büntetési módok, előkerül a "black box", a széfszerű, zárható sötétkamra is, míg végül a kísérlet teljesen kicsúszik a megfigyelők írányítása alól, és kitör a börtönlázadás: ezúttal a börtönőrök veszik át az irányítást a megfigyelőktől, hogy végleg megteremtsék vélt rendjüket a rossz mederben rohanó kísérletben.

A híres-hírhedt stanfordi kísérletet feldolgozó film alapvető viselkedéselemeket feszeget újszerű környezetben.
Az alantas jellemű, hatalomtól megittasult börtönőrök képtelenek kezelni a rájuk bízott felelősséget, megfelelni vágyásukat lassan elnyomja ösztönös, kisemberi, egyéni mohóságuk.
A fokozódó kegyetlenség a gyenge akaratú őrzötteket felőrli, és teherbíróbb társaikat is a tűrőképesség határára sodorja. Főhősünk szalmaszála a hozzá hasonlóan úttalan lány szerelme mellett természetes embersége, kiszolgáltatottságában e kettővel próbálja megőrizni egyéniségét, és igyekszik... kicsit talán jobbá tenni az embereket.

Összezártság, elállatiasodó viselkedések, felszínre törő aggresszió vív harcot emberséggel, kitartással és élni akarással Hirschbiegel mozgalmas filmjében.
A remek történetet kifogástalan színészi alakítások, valamint csodálatosan eltalált képi világ tárják elénk, felfedve az ember sötétebbik énjét. Majdnem tökéletes az egyensúly a történet, az egyéni sorsok, a jellemfejlődések, a szimbolika, s az üzenet között, hogy a végigizgult film után kérdőn-félve nézhessen magába a szemlélő: vajon mennyit és hogyan ismer fel önmagában az ösztönökből?

Pontszám: 9/10