A rezidensképzés reformja

2007. márc. 07. (szerda), 17:26, D. keze nyomán
Dühből, Fejemfalba, Keserű, Szürreálium, Orvoslás
Rezidensképzésnek az orvosképzés azon időszakát nevezik, amikor a diplomával már rendelkező általános orvos szakvizsgára tanul. Szakvizsga nélkül önállóan nem praktizálhat, megszerzése választott szakiránytól függően átlagosan 4-7 év (a 6 év egyetem után).
Rezidensként az orvos teljes munkaidőben, ügyeletekkel, miegyébbel ugyanúgy dolgozik, mint szakorvos kollégái, de az államtól kapott, amúgy sem rózsás orvosi bér kétharmadáért.

Vala ez így eddig. Következő lépcsőben az a remek ötlete támadt lángelme molnárlegényeinknek, hogy a rezidensek béreit majd fizetik a kórházak. Igen, nyilván tudni fogják állni ezt is, ha a villanyszámlára nincs pénzük.

Meg is lett a megoldás.
A jelenlegi terv tehát az, hogy - figyelem, hihetetlen, de igaz! - fizessen a rezidens havi 50-60 ezer forintot azért, hogy dolgozhat az államnak!

Tanulsz 15 évet, közben folyamatosan veszed az orvosi könyveket (Pathológia 25.000, Kórélettan akciósan most csak 23.000, stb. - és ezzel két tárgyból vettem új könyvet egyetlen évre!), a felszereléseket (fonendoszkóp 12.000-24.000), jobb esetben eltartanak a szüleid (rosszabb esetben Te vagy azon kevesek egyike, aki képes az egyetem mellett végig dolgozni, és még nem bukott ki), és fizess tandíjat, meg fizess még akkor is, amikor már dolgozol.

Eszem megáll! Annyira irreális elképzelés, hogy először rossz viccnek hittem!

Az orvosok, illetve képzésük helyzetéről nemrég a Magyar betegségügy keretében már írtam, gondolataim jól összecsengenek Ferencz Ákos, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete elnökének A rezidens kér elnézést (120 KB, .pdf) című írásával. Mindössze bő hat oldal, javaslom mindenkinek legalább átfutásra.