Alea universitatis - A Kocka faj

2006. jan. 24. (kedd), 08:22, D. keze nyomán
Csípős, Észosztó, Egyetem
A Kocka bemutatására nem annyira fiktív személyünk legyen mondjuk Á. Rendkívül szorgalmasan, megbízhatóan tanul, mindig mindent tud, az összes tanár kedvence. Á. régóta heves apenia dolorosában szenved (fájdalmas péniszhiány...), mígnem végül összeszedi az egyik gyakorlatvezetőjét. Á. jegyei két egésszel romlanak, vizsgáival megszenved, pedig még mindig tanárainak kedvence, kis kerekorrú, pántos, zöld kordnadrágtól cirógatott cipellője már nem az egyetem kövein, hanem faszikájához csattog oly szorgosan. Á-nak megközelítő fogalma nincs egy jó buliról, a "csak lazán" pedig, mint fogalom, már születése óta elkerüli. Pedig Á. még nem is a legrosszabb.
Fajtársai legdicsőbbjeiről nem lehet eldönteni, vajon fiú-e, vagy lány, de mindnek egyaránt döbbenetesen hosszú a nyelve, kellemetlenebb esetben még rosszindulatúak is. Puskázásnál hallgatótársaik felé a szabályszerű válaszuk a "Nem tudom", de a jegy természetesen mindig 5-ös.
Nagyjából beszédképtelenek, noha az anyagról részletekbe menően képesek magyarázni - a tanárnak. Máshoz nemigen szólnak, vagy ha mégis, az rendszerint fajtársuk. Fantáziájuk, érzelmi intelligenciájuk jobbára egy kőével vetekszik, néha az egyszerűbb kukacokét is eléri. Szexualitásuk vagy nem létező fogalom, vagy a pináról/faszról való elméleti okoskodásokban merül ki.
Félelmetes sokszínűséget mutatnak, egy azonban mindig közös bennük: lelkileg totálisan éretlenek, jellemzően egy 12-14 éves gyermek szintjén állnak.

És többen vannak. Rendszerint természettudományi pályákon látok ilyeneket, de sok műszakis is akad (jól ismert a kockásinges infos...). Az még a kisebb baj, ha egy ilyenből mondjuk biológus, vagy rendszergazda lesz (sarkkörkutató nem lehet, az extrém meló - bár néha ilyen szerepekbe ringatják magukat), de mi van, ha orvossá válik? És bár sokukat elszipkázza a kutatói pálya, némelyikük emberekkel fog dolgozni - hogyan?! Hogy fogja tudni elképzelni ez, mi lehet azzal az emberrel, mit érezhet, mit lehetne tenni érte, hogy ne szenvedjen annyira? Rosszabb esetben még a megszokott kerékvágásból is képtelen lesz kimozdulni, és minimális kreativitást sem mutat!

Döbbenetes hibája a felvételi rendszernek, hogy a kényesebb szakokra gyakorlatilag nem szűrik a jelentkezőket. Pszichológiára az alkalmassági egyszerűen nevetséges, számtalan bolonddal futottam már össze Pszin, orvosira meg hivatalosan nincs is, sőt, legutóbb már szóbeli felvételi sem volt! Kis gyökerek a gimis iskolapad-fényes seggű gatya kapcsolatból egyenesen lépnek tovább az egyetemi tanulmányok közé (nem a rendes egyetemi életbe...), és kockaságuk miatt menetelnek is szépen a diploma felé.

Szánalmas, éretlen, kicsinyesen gyermeki, mániákus futóbolondokkal vagyunk körülvéve, akikkel a tanulmányozásukon kívül aligha lehet bármit is kezdeni; esetleg ha ügyes az ember, elvonatkoztat, és nevet.
Pedig annyival több egy nyitott, szellemes, okos ember.
Nem lehetne fele ennyit tanulni, és kicsit jobban felnőni?