Az európai egyházi építészet remekei

2006. jan. 13. (péntek), 13:52, D. keze nyomán
Ámulat, Szeretem
"Ez a gyönyörű album az európai egyházi építészet legismertebb 270 remekét mutatja be szakszerű szöveggel és mintegy 800 fényképen és rajzon, egyúttal élővé tesz egy eszmét és érzékelteti azt az utat, amelyet az európai egyházi építészet a korai középkortól napjainkig bejárt."

A hüvelyknyi vastag könyv hátoldalán olvasható sorok remekül összefoglalják a gyönyörű kötet tartalmát. A bevezető után - országonként csoportosítva - minden szereplő templomhoz tartozik egy leírás, egy-két kép, sőt, még tervrajz is. A leírások igényesek, a képek jól bemutatják a templomokat, bár némelyiknél hiányoltam a művészi értéket. A bemutatott régiók jellegzetességei, a döbbenetes építészeti remekművek, oltárok, helyszínek szemet gyönyörködtetőek. A magyar templomokat taglaló részt külön öröm volt olvasni, egészen meglepő (de nagyon jó) egyházi építészeti remekek is voltak benne.
Tényleg nagyon szép könyvről van szó, öröm lapozgatni. (A piszkos anyagiak oldaláról: a Fókusz Online (nagyon korrekt!) internetes rendelésével, meg az anyám Trafó bérletéhez kapott két kuponnal 1900 forint volt 12.000 helyett...)