Az utolsó karácsonyi vizsgaidőszak vége

2009. feb. 01. (vasárnap), 15:02, D. keze nyomán
Mindennapok, Pásztorom, Faszagyerek, Egyetem
Csütörtökön hivatalosan is lezártam az utolsó karácsonyi vizsgaidőszakomat. Viszlát, bűntudattal töltött ünnepek!
Ötödév vége már nyári vizsgaidőszak, két hétre rá meg indul a hatodik, a szigorlóév (jah, az orvosi hat év).
De nézzük az elejétől az eseményeket. "Sose siettesd az időt, kisfiam, nem tudod, mit hoz." - cseng bennem anyám nagyon is igaznak bizonyult mondata.

Könyvtári informatika

November 25-én (!) járunk, a nyitányt a könyvtári informatika képében játsszuk. Ez elvileg forráskutatáshoz, tudományos munkához tanítana nekünk sok okosat, de mérsékelt lelkesedésem végleg hamvába hol, mikor másfél dián bemutatják a webfejlesztés alapjait, egész pontosan egy hibásan formázott HTML kódkupacot. Hörögve dől kardjába bő tíz éves fejlesztői múltam. Haszontalan azért nem volt a tárgy, a teszteken zsákoltam is belőle a szükségest.

Neurológia (ideggyógyászat)

Az első szín: neurológia december 1-én. Kedvencem-választottam, a gyakorlati vizsgát ideggyógyászati (nem elmegyógyászat!) betegvizsgálat jelenti. Sikeresen. Közben persze sokat töprengek, hogy milyen lesz, ha egyszer ez az irány fogja kitölteni a napjaim, a hivatásom. Egyszerre megfoghatatlanul távoli és túlontúl közeli, csábító és ijesztő az élmény.
Tipp: A neuro rendkívül logikus tárgy, a tünet és a lokalizáció nagyon jó összhangban van. Gondolkodj te is következetesen, lehetőleg adott rendszerben (motorium, sensorium, magok elhelyezkedése, stb...)

Aneszteziológia és intenzív terápia

Rögvest aznap este lehetőségem nyílik részt venni a második színben: aneszteziológia és intenzív terápia fakultatív tárgy a téma, vagyis a súlyos, életfenntartó eljárásokról tesztelgetnek. Kevéssé megterhelő, a kollektív tudat a tanerővel összefonódva hozza az elvártat.
Tipp: Az előadásra tényleg érdemes járni. (Tudom, én se szoktam.)

Oxyológia gyakorlat

A sürgősségi orvostan borzasztóan elnagyolva az, amit a mentők, illetve a kórházi "általános" ügyeletek csinálnak: stabilizálják a beteget, és eldöntik, hogy milyen irányú szakellátásra van szüksége.
A gyakorlat egy nappali és egy éjszakai ügyeletből állt össze. Jó móka volt, de akkor már inkább intenzíves lennék...

Sebészet teszt

Rögvest másnap reggel - és még mindig csak december 9-én járunk! - írhattunk egy sebészet tesztet. Erről annyit mondtak, hogy aki megírja 4-esre, 5-ösre, az kap egy megajánlott jegyet, aki nem, annak meg mennie kell szóbelizni.
A teszt kurva nehéz volt. A kijövő felügyelőtanárok egyike csak annyit mondott, hogy "mi talán nem ilyen kérdéseket adtunk volna". Utóbb kiderült, hogy ez versenyteszt volt, ami ugye egy választható dolog lenne, nekünk kötelezővé tették. Köszihelló. Kaptam rá egy hármast - mehettem vissza szóbelizni (l. lentebb).

Gyermekgyógyászat

A következő kaland a gyerekgyógy volt. Eleve nem a szívem csücske, elég nehéz is volt, meg a könnyebb szóbeli rész nálunk nem egészen a hivatalos keretek között ment, úgyhogy nem emelt annyit a teszteredményen, amennyit kellett volna. Sebaj, így is jó lett, gyerekből nekem ez több, mint elég.
Tipp: Folyadékháztartás, shockterápia, fejlődési és gyermeksebészeti kórképek, ill. a státusz felvétele alap.

Igazságügyi orvostan

Rögtön másnapra jutott az igor teszt. Az igazságügyet nagyon szeretem: a halott testének vizsgálatából a halál jellegétől kezdve az elkövetőig mindenfélére lehet következtetni - pont úgy, ahogy a helyszínelőkben látni szoktátok, csak annál az életben még sokkal izgalmasabb. Az igorok ráadásul egytől egyig hihetetlen fekete humorral közvetítik a tananyagot, sőt, szinte mindig fűszerezik egy-egy baromi jó anekdotával is, szóval hatalmas buli az egész.
A vizsgával kapcsolatban fogalmazzunk úgy, hogy az előzetes elvárásoknak megfelelő kérdések kevéssé okoztak fejtörést. Amúgyis korrekt nagyon az intézet, most is emberiek voltak.
Tipp: A halál beálltának körülményei, a jogi és szakmai szempontból felelősséggel tartozó személyek, valamint a halotti bizonyítvány a halál okával foglalkozó szekciói különösen hangsúlyosak.

Szülészet

Maradt egy hétvégém a szülészet-nőgyógyászat előbbi részére. Sosem szerettem. Nagy anyag, lövésem nem volt róla, a bentlakásos szülészet gyakorlatról nem is beszélve, szóval az alaphang megvolt.
A vizsga viszont rendkívül pozitív élményt hozott. A nővérkonyha viaszosvászon terítője felett kifejezetten küzdöttek azért, hogy a legjobbat adják, és mindannyiunk nagy örömére ez sikerült is nekik. Riszpekt, a gyakorlat fényében különösen értékeltem a hozzáállást.
Tipp: Szülés folyamata, gyermek fekvése, diagnosztika (fizikálistól kezdve a képiig minden), akut krízishelyzethez vezető gyakori kórképek.

Intenzív terápia és aneszteziológia

Igen, ez a fentebbi fakultatív tárgy kötelező párja, a félév hivatalosan is legnehezebb vizsgáinak egyike.
Az intenzívet nagyon szeretem. Gyors döntések, életmentő helyzetek sorából áll, ahol a cél mindig a beteg túlélése és stabilizálása, az intenzív ugyanis az életfenntartás művészete. Nagyon szép algoritmikus gondolkodást követel, egész évben minden részletét élveztem.
Gond egyetlen volt vele: a tárgyban is oly fontos időfaktor. Minimum egy hetet javasolnak rá, plusz előadásra járást. Volt rá három és fél napom, előadáson meg talán kettőn voltam...
Na itt adtam le a vizsgaidőszakban először igazán nagy teljesítményt. Megérte. A nagyembernél vizsgáztam, és bár megforgatott, de élveztük mind a ketten a helyzetet. Tipp: CRP, volumenterápia, ionháztartás, az elérhető gyors diagnosztikai eszközök megfelelő megválasztása minden orvos számára alapvető, adott esetben a szó legszorosabb értelmében életmentő.

Ünnepek

Állítólag voltak.
Na jó, ennyire azért nem volt vészes a helyzet, nagyon szép karácsonyunk volt, a szilveszter meg egy akkora resetet hozott, hogy a részleteket még két hétig kirakóztuk. Közben azért lassacskán már készültem a gyógyszertanra, de az első körből egy collapsus miatt kiestem.

Oxyológia

A január első vizsgáját így a sürgősségi orvostan jelentette. Egyszerű tesztről van szó, s bár rászántam pár órát, valószínűleg kicsit könnyelműen vettem. Alig csúsztam le az ötösről, ennek megfelelően dühöngtem is - magamon. Klasszikus sztori, ahogy az ember a legkisebben szív...
Tipp: CRP, AIOU-TIPS, KIPS, ACS, FRANCBA.

Belgyógyászat

Minden évfolyam más belgyógyászat intézetnél kezd, és bár az összesnél tanulunk, de vizsgáztatni mindig az "anyaországba" megyünk. Természetesen sikerült megnyernünk itt is a legnehezebb intézetet.
A belgyó jó dolog, kell minden orvosnak, de szerintem még egy olyan vizsgám nem volt náluk, ami igazságos lett volna. Bocs, talán egy. Az eddigi ötből. Tavaly előtt az őrmesternő, tavaly meg Hókuszpók alázott.
A mostani félév az endokrinológia jegyében telt a volt Honvéd kórházban az elfekvő jellegű veseosztályon, ahol már a puszta atmoszférától gyógyíthatatlan betegnek éreztük magunkat.
A vizsga menetrend szerint nem ott, és kevésbé az aktuális témáról szólt. Itt már kezdtem azt hinni, hogy lőttek az idénre kitűzött "legjobb vizsgaidőszak" trófeának. Tipp: Cushing sy., Conn sy., Addison-kór, GH, DM, RAS-rendszer, SIADH fontos.

Elmegyógyászat

Pszichiátriából egész évben semmit, de szó szerint semmit nem tanultunk. A gyakorlatok tök érdekesek voltak, láttunk mindenféle beteget (döbbenetes, mennyiféle módon lehet megbolondulni), de szakmailag valami olyan fű hülyék maradtunk belőle, hogy szó szerint szégyelltem magam.
Január derekára már tele lett a tököm is az egésszel, meg eleve nem akartam pszichiátriával foglalkozni, szóval elfogyott a lendület. A vizsgáztató lánnyal megfelelően ellenszenvesek is voltunk egymásnak, meg rendesen bele is húztam a tételbe, úgyhogy nem volt épp felhőtlen a hangulat.
Nem hibáztatom, a tudásom valóban nem volt ennél jobb, mégha aznap én voltam is az áldozati bárány. Azt volt kár annyiszor hangoztatnia, hogy neki mennyire rossz érzés hármast adni. Beszéljünk róla, tanárnő?
Tipp: Próbáljátok meg már év közben kideríteni, hogy mi tartozik az affektív kórképek közé, mik a pszichózisok, a neurózisok, stb. A pszichiátria messze nem kínál olyan konkrét egységeket, mint a természettudományok általában, szóval bármi lehet bármi egyéb is. De az is lehet, hogy az sem.

Sebészet szóbeli

Szerintem sebészetre még soha nem tanultam másfél napnál többet. Az egyik tanárunknál vizsgáztam, elég rendesen megkérdezgette a dolgokat, de minden tekintetben abszolút korrekt volt, és nem utolsó sorban emberként is nagyon kulturált, kedves hozzáállást mutatott. Aznap ketten voltunk összesen B.-vel, egyik nagyon kedves nőismerősömmel. A jó hangulat, meg a magabiztos sebészeti tudásom (sose gondoltam volna, hogy ilyen is lesz) meghozta gyümölcsét.
Tipp: A sebészet sem csak sebészetről szól, hisz az emberi test egységes egész. Gondolj az anatómiára, a pathológiára, a kórélettanra, de azért nem baj, ha tudsz pár szerzői nevet, műtéti technikát is...

Gyógyszertan

Két ilyen vidáman megalázós helyzet, meg a parathyeroidák sebészeti vonatkozásai után január 29-re jutott a farmakológia szigorlat. A tavaszi vizsgaidőszakban kétszer már kirúgtak belőle, aztán a nyáriban meghalt Nagyapa, most meg az első kanyar már az elmúlt fél év hajtásának testi tüneteiben csúcsosodott ki, szóval a történelem már megvolt hozzá.
A gyógyszertan szigorlat iszonyú. Tényleg iszonyú. Telefonkönyv-szerű anyag, a gyógyszernevek olyanok, mintha vennél egy adag betűt, és teljesen véletlenszerűen összekeverve alkotnál belőlük szavakat. A logika, a rendszerszemlélet minimális szerephez jut, az egész a seggelésről szól.
Az ember először csak tologatja maga előtt a könyvet, mert annyira nagy az anyag, hogy fogást sem talál rajt. Aztán nagy nehezen belefog valahol, és ahogy kezdi átlátni a követelményeket, nagyon megijed. Az ijedtség lassan szorongássá, majd debilizáló szorongássá alakul, és már annyit sem tud tanulni, amennyit alapjáraton tudna. A halmozódó lemaradás stresszelésbe torkollik, a stressz elveszi az éjszakai alvást, a kialvatlanság, meg a vizsgaidőszak végére tapló agy együtt újabb lemaradást okoz... bezárul a circulus viciosus, az önmagát gerjesztő gonosz kör. Az amputált szellemi teljesítmény, a mindenétől megfosztott lélek szánalmasan hörög, a görcstől az izmok kusza börtönrácsokként feszülnek a csontokra. És mindezt úgy, hogy én tényleg kurvára bírom a terhelést, a stresszt, a hajtást.
Reggel kilenckor megírtuk a klinikai farmakológia tesztet, ami a beugró. Vártunk két és fél órát a 15 fokos folyosón, aztán megírtuk a recepteket is, ami a második beugró (vicc, érted). Előző este az opioidokért (morfinok, narkók, érzéstelenítők, ilyesmi), meg valami antibiotikumért imádkoztam (mármint tételként, nem szerként...), húzáskor bárcsak-bárcsak kézzel emelem a kártyákat: opioidok, meg egy antibiotikumos tétel. Erre nem tudok mit mondani. Hiszek.
A kettőből aztán négy tétel lett, "elbeszélgettünk" erről-arról, és a tanárnő megdícsért az aznapi legjobb feleletért, kérdezgetett még egy kicsit a jobb jegyért, aztán megállapodtunk abban, hogy én kettestől bármivel boldog lennék, hát még ezzel. A két és fél óra alvás ellenére végig profin tudtam vezetni a hangulatot, finoman reagáltam a vizsgáztatókra, még a viccelődés is belefért, szóval a korrektség keretein belül minden lehetséges eszközt megteremtettem. Ez azért bíztat különösen, mert még a legnehezebb terhelésben, az "akut pánikhelyzetben" is képes voltam kontroll alá vonni a helyzetet. Ugyanez volt korábban is mindig, ha bármiben nagyon gyorsan kellett jó döntéseket hozni. Kedvező jel a jövőre nézve.

Ilyen, ha újjászületik az ember. Már csak egy nagy buli (Isten éltessen titeket, B. és P.!), és vissza is tértem az élők sorába!
Pályafutásom leghosszabb, ám végül legsikeresebb vizsgaidőszaka volt ez. Két hónap asztalhoz szegezve... A döntő hányad rutinos, különösebb izgalomtól mentes, professzionális iparűzés volt, aztán persze jutott a végére a lelki túlélésről szóló "élet-halál harc" is.
Összességében fontos mérföldkövet hagytam magam mögött, és erősebb vagyok, mint valaha. Kelleni fog, ahogy elnézem a tavaszt.

(Egyébként ha idáig eljutottál a regényben, akkor megérdemelsz egy Sport szeletet. Kommentekben lehet érte jelentkezni.)