Búcsú Rejtett Uradalomtól

2009. máj. 06. (szerda), 05:00, D. keze nyomán
Emlék, Melankolikus, Szeretem, Én népem, Uradalom
KarthakRejtett Uradalom, az első honlapom a gimnázium harmadik osztályában, egy kötelező weblapkészítés keretében született. Témájául némi iróniával a református gimnázium által rendkívül felvilágosult módon az ördög eszközének tekintett szerepjátékot, azon belül is a Dungeons & Dragons játékrendszert választottam. A kezdeti nehézségek után a lap 11 éves fennállása alatt egyszemélyes ötletből Magyarország legnagyobb D&D-s közösségi oldalává nőtte ki magát.

Jómagam sosem voltam nagy RPG-s, de e kreatív, az elmét megdolgoztató hobbit igen kedveltem. Az utóbbi években azonban annyira besűrűsödött az életem, hogy immár luxus fenntartani egy sosem művelt szórakozás kötöttségeit.

A hivatalos hírben is írtam, hogy a tanakodás hosszú és kemény volt, de a helyes döntést már hónapokkal ezelőtt, szinte a végső folyamat elején tudtam. Egy Uradalom szintű honlap, közösség vezetése nem csupán megtisztelő feladat, de kötelesség is. A mostoha hazai viszonyok között e szerep elhivatott embert kíván, aki szabadideje döntő hányadát a közösség céljainak tudja szentelni.

Open Grave

Már évek óta éreztem, hogy sokkal többet kellene foglalkoznom a lappal (ez belső és külső kényszerként egyaránt megnyilvánult), de idejekorán beláttam, hogy tanulmányaim, munkáim, szakmai és lelki fejlődésem más irányt kívántak.
Jópár kezdeményezés sikere is elmaradt a várttól (sok szerkesztőségi tervünk mai napig is a pergameneken porosodik). Nehéz ám több tíz, több ezer teljesen különböző igényű embernek egy dekádon át mindig önfeledten adni. Az állandó időhiányt is valamiképp orvosolni kellett, úgyhogy eljött az ideje egy új korszaknak.

High Elf Lady Psionics Dragon Magazine Five Nations

Ne hidd azonban, kedves olvasóm, hogy a lap keserves küzdelem nyomasztó terhe volt! Hosszú éveken át számtalan örömöm forrásául szolgált. Sok értelmes, kedves emberrel hozott össze a sors, akiknek bíztató szavai, támogató és áldozatos tettei engem is formáltak mind személyiségként, mind közösségi tagként. Sokat tanultam emberekről, vezetői készségekről, és nem utolsó sorban az Uradalom nyomán kezdtem el anno foglalkozni a webfejlesztéssel is, mely később munkám, mára pedig a saját cégem létjogosultságának egyik biztosítéka lett.

Champion Sorceress A sok kedves emlék közé azonban lassan befurakodott a kétség is. Szégyelltem, hogy Rejtett Uradalom, és bizonyos mértékben a hazai szerepjátékosok egy hányada is számít rám, de én nem tudok minderre elég időt szánni. Éreztem, hogy néhai hobbijaim közül egyre többet kell leadnom azért, hogy megfelelő időt szánhassak azon irányokra, melyekkel tartósan komolyabban foglalkozni szeretnék, vagyis az életem hosszabb távon kiegyensúlyozottabb legyen.

Mint az emberi kapcsolatokban is, úgy az Uradalomhoz fűződő viszonyomban is eljött egy pont, mikor a befektetett energia - legyen szó akár tettről, akár szellemi erőfeszítésről, vagy lelki vívódás okozta belső feszültségről - többé már nem állt egyensúlyban a kapott élményekkel.

Scorpion Drow A döntés meghozatala egyszerre tölt el szomorúsággal és felszabadultsággal.
Rossz érzés elválni valamitől, amit szó szerint a semmiből, több, mint egy évtized sok-sok átdolgozott éjszakájával és nappalával hoztam létre. Sajnálom hátrahagyni "bajtársaim", és természetesen bizonytalan izgalommal figyelem, hogyan alakul az Uradalom jövője.
Ugyanakkor örülök is, hogy lezárom e korszakot. A kényszer megszűntével várhatóan több kedvem lesz részt venni a lap életében (akár aktív közösségi tagként, akár figyelő olvasóként). Kilépek egy kötelesség alól, hogy új időszámítást nyitva újabb alkotó folyamatokat indíthassak el.

Draconomicon

Úgy érzem magam, akár az öreg harcos, mikor utoljára csatolja le rozsdásodó vértjét ropogó ízületeiről, vagy a sokat látott varázsló, aki utoljára vet pillantást kristályai izzására, könyve rúnáira. Nehéz mindezt szavakba önteni.

Zárszóként szeretném megköszönni a sok-sok áldozatot, támogatást, emberséget és bíztató szót mindazoknak, akik hosszú utamon elkísértek. Ti vagytok az Uradalom, és épp ezért hiszek a lap jövőjében!