Demo > beteg

2006. nov. 17. (péntek), 20:00, D. keze nyomán
Dühből, Észosztó, Egyetem
- A mikrobi demo előtt [mikrobiológiából, vagyis a vírusok, baktériumok és gombák tanából kb. olyan, mint a zárthelyi] két hétig depressziós voltam, hogy menni fog-e, utána meg még egy hétig, hogy sikerült-e. - mondta egy csoporttársnőm.
- Nem akarlak megbántani, de ezeknek nagyjából semmi jelentősége. Ha nem sikerül, megismételjük, a lényeg, hogy a betegnél tudjuk. - mondtam neki.
-Áh, ott már nem lehet elrontani semmit... a szülészet olyan egyszerű, hogy egy portás is le tud vezetni egy hétköznapi szülést, azt tényleg csak elrontani lehet. De mi lesz, ha a demo miatt nem vizsgázhatok?

Legszívesebben felrángattam volna a székről, és tök erőből az arcába ordítottam volna: ez neked mentalitás, kocka?! Ilyen orvos lesz belőled?!

És ő még az érettebb gondolkodásúak közé tartozik, a társaság komoly hányada - tisztelet a létező kivételeknek - olyan bárgyú és gyermeteg, hogy sírni támad kedvem.

Az elvárt siker, a karrier, a szülői szigortól, vagy a hibáktól való félelem, vagy akármi más miatt ezek a gyerekek komoly szellemi erőfeszítéseket tesznek orvossá válásuk érdekében, és közben valahol 12-14 éves koruk táján elhagyják a lelki, érzelmi fejlődést.

Édes Istenem, ennyi gyökér kockát!