Döntős képeim a KAEG-en

2014. máj. 26. (hétfő), 10:46, D. keze nyomán
Én népem, Elmélkedős, Emlék, Táj-/látkép, Fotóim
Mindkét beküldött fotóm a döntősök között végzett a Kisalföldi Erdőgazdaság "Kisalföld gyöngyszemei" című pályázatán. A győztes képek az eredményhirdetéssel itt érhetőek el.

Rábaköz FF

Vihar a Rábaköz felett

Családi gyökerek miatt évente egyszer-kétszer ellátogatunk a Rábaközbe, többnyire a temetőket végigjárni. Szívemhez nagyon közel álló vidékek ezek, 2011-ben pedig volt olyan szerencsém, hogy a gyorsan felépülő vihar alá beszóró napfényben fotózhattam a tájat.
A "Kisalföld gyöngyszemei" pályázatba véletlenül botlottam, aztán végül a téma kedvessége miatt neveztem. Életem első fotópályázata... nagy levegővel.

Nagyon nagy öröm nálam sokkal komolyabb tudású, alkalmanként (fél)hivatásos fotósok között döntősként végezni, különösen, hogy a természetfotózás távol áll tőlem.

Másfelől persze egy kicsit elégedetlen is vagyok. Bármivel foglalkozzam, a tudásomtól valamelyest függetlenül érezni szoktam, hogy a megoldás kifogástalan lett-e. Ez nyilván nem feltétlenül objektív hibátlanságot jelent, de egy olyan, jobbára a feladatra specifikus mérce, amelynek túl kell mutatnia az addigi nehézségi fokon, és a végeredménynek a legjobbakhoz viszonyítva is meg kell állnia a saját lábán.

A fotóim beküldésekor nem a jól végzett munka megnyugtató lezárását éreztem.

Nem találtam meg a természetes harmóniát adó, tiszta színeket. Eleve nehezebben is érzem őket, mindig inkább tónusokban, formákban, fényekben gondolkodva fotóztam. Aztán az sem nagyon segít, hogy nincs egy rendes monitorom, vagyis félvakon próbálom eltalálni a beállításokat. Végül a RawTherapee, az általam linuxon legjobbnak tartott előhívószoftver szerintem valamit elszúr az öreg Nikon királynőm színein. Az egy dolog, hogy a gyári színeket iszonyú nehéz visszahozni, de konkrétan mintha kompresszálná a színteret.

Fontos hangsúlyoznom, hogy ez nem a meg nem nyerés felett érzett csalódottság. Nyilván az sem lett volna rossz, de irreális elvárás lett volna. A cseppnyi elégedetlenség a saját technikai és tudásbeli korlátaimnak szól.

A zsűrizéssel teljesen egyetértek, színvonalas munkát végeztek, a nyertes képek valóban komplexebb kompozíciójúak, technikailag vagy elkészítést illetően nehezebbek az enyémeknél.
Ennek azért is örülök, mert így igazságos keretek között kerültek a képeim a döntősök közé, és azért mégiscsak döntősek, nem igaz?
A képeket ráadásul ki is állították Győrben, meg valami újságban is megjelennek talán.

Összességében az első fotós pályázatom pozitív kicsengésű. Sokat tanultam belőle, becsületes verseny volt, és úgy érzem, a képeim is a színvonaluknak megfelelően teljesítettek. Nagyon örülök, és ezúton is gratulálok a többi sikerrel szereplő fotósnak!