Electric Wizard

2005. aug. 01. (hétfő), 00:34, D. keze nyomán
Szeretem, Zene
Zeneajánlóim - remélhetőleg - hosszú és tömött sorát egyik nagy szerelmemmel nyitnám: "please let me introduce... the Electric Wizard!"

A végzet lassú léptei húzott ritmusokkal, brutálisan lehangolt, elképesztően reszelős basszusgitárokkal, és persze nyomott, lepusztult hangulattal közelednek; mindig épp az elesés határán, és mégis ősi ösztöntől hajtva. Az egyszerűség gyönyörködtet, barbár léptek dübörögnek át agyunkba, az egysíkúból - zenei nagyságot mutatván - multidimenzionális mélység bontakozik ki, és sword & sorcery látomások rántanak magukkal pszichedelikus füstfelhőkbe. Mély belégzés, lassú kilégzés, míg csak a lenttartás marad; a befelé forduló létezés átcsap önmagán, és új terét nyitja meg a közös világnak. Érezni kell a lüktetést, a félreértett kárhozat helyén élet támad - repedésekben, porban, kardokban, basszusgitárokban kúsznak a varázslók elektronjai.

Műfaj: stoner doom
Tagok: Jus Oborn (ének, szólógitár), Rob Al-Issa (basszusgitár), Liz Buckingham (gitár), Justin Greaves (dob)
Diszkográfia:
1992 - Thy Grief Eternal (demo)
1995 - Electric Wizard
1996 - Electric Wizard/Our Haunted Kingdom
1997 - Electric Wizard & Orange Goblin Split
1997 - Come My Fanatics...
1997 - Chrono.Naut kislemez (EP, extended play)
1998 - Supercoven kislemez
1999 - Come My Fanatics... újrakevert kiadás
2000 - Dopethrone
2002 - Let Us Prey
2004 - We Live

Műfaj tekintetében stoner/doom rockról, metalról van szó, inkább sziklásan, mint fémesen. A brit együttes 1993-ban alakult, első munkájuk a későbbi Orange Goblinnal felvett Demon Lung volt. Korai zenéikre (mint amilyen a Thy Grief Eternal album) egyértelműen a blackes, nem ritkán funeral black hangulat jellemző, a későbbiekben azonban olyannyira kiforr jellegzetes stílusuk, hogy a doom színtér legeltéveszthetetlenebbjei közé kerülnek. E stílus ugyanakkor a stoner, a doom és a sludge határán egyensúlyoz, nehezen leírható, nagyon érdekes hangulatot sugároz. Az együttes legjellemzőbb albuma a Dopethrone, de gyakorlatilag nincs olyan lemez, amelyet ne ajánlanék. Kötelező darabok, mindegyiknek kiemelt hely kell a súlyos kőpolcokon.