Firefox finomhangolása

2005. nov. 15. (kedd), 14:29, D. keze nyomán
Kiber
A legtöbb, fülekhez kapcsolódó beállítást Firefoxban a Tools (Eszközök) -> Options (Beállítások) alatt, a Tabs (Fülek) pontban lehet elérni. A finomhangoláshoz azonban érdemes belenyúlni a configba, ehhez a böngésző címsorába írjuk be: about:config (Majd nyomjunk entert...) Jutalmul kapunk egy beállítási listát. Minden link fülekre nyitása Alapértelmezetten az új ablakot nyitó linkek a Firefox egy újabb példányát nyitják, azonban beállítható, hogy az élőkapcsok mindenféleképp füleket nyissanak: browser.link.open_newwindow 3 További részletekért lásd a következő bekezdést. Javascript ablakok fülekre nyitása A Firefox 1.5 beta1 alapbeállítás szerint minden ablakot, beleértve a Javascript által nyitottakat is, fülön jelenített meg, nem nyitott "kisablakot" (a jól ismert, felugró ablakocskát). A FF 1.5RC2-ből ezt nagyon hiányoltam. Az about:config által előhívott listán keressük ki az alábbiakat: browser.link.open_external | status: default | type: integer | value: 3 browser.link.open_newwindow | status: user set | type: integer | value: 3 browser.link.open_newwindow.restriction | status: user set | type: integer | value: 2 Ezek az alapbeállítás szerinti értékek. Az elv a MozillaZine Knowledge Base alapján, szabadfordításban:
Amennyiben a felhasználó úgy állította be böngészőjét, hogy az új ablakok füleken nyíljanak meg (lásd Tools -> Options -> Tabs), e finomhangolási lehetőség segítségével meghatározható, pontosan melyik Javascript-nyitotta ablakok kerülnek majd fülekre. A beállítási értékek: 0: Az összes window.open hívás kivétel nélküli fülekre irányítása 1: Egyetlen window.open hívást se tereljen fülekre a böngésző (a Javascript kód így új ablakot nyithat) 2: Az összes window.open hívás fülekre irányítása, hacsak nincs meghatározva az új ablak megjelenése (alapbeállítás szerint ez érvényes).
Tehát: browser.link.open_newwindow.restriction 0 Megnyitott ablakok átméretezésének tiltása A Javascript által nyitott ablakok sok esetben explicit megadott, a viewportnál (a böngésző által mutatott "lapterület") kisebb szélességgel és magassággal rendelkeznek, ami miatt "összerántják" az ablakot, így az összes fület. A megoldás: dom.disable_window_move_resize true Megakadályozza, hogy a JS ablakok átméretezzék az egész böngészőablakot. Külső programok által nyitott ablakok fülön browser.tabs.loadDivertedInBackground true True érték esetén a más programok által nyitott böngészőablakok helyett is fülekre kerül majd a tartalom. Könyvjelző-csoportok megnyitott fülek mellé Alapbeállítás szerint a könyvjelző-csoportok (bookmark folders) megnyitáskor a már nyitott fülekre kerülnek, nem pedig azok mellé (így "helyettesítik" a már nyitott lapokat). A browser.tabs.loadFolderAndReplace false beállítással ez megelőzhető. Firefox ikonjának testreszabása Ubuntu alatt a Firefox ikonja - egyes hírek szerint jogi okokból - egy kék glóbusz, nekem viszont a tűzrókás logo jobban tetszik. A Firefox a védett Filesystemben csücsül, így a "permission denied" üzenetek elkerülésére terminalból dolgozunk. Az Ubuntu ikonok a /usr/share/pixmaps könyvtárban találhatóak. A leendő ikon neve tetszőleges, a felülírások elkerülésére ne mozilla-firefox.png, és ne mozilla-firefox.xpm legyen. Terminalban lépjünk leendő ikonunk könyvtárába, majd: sudo cp ikonunk.png /usr/share/pixmaps/ikonunk.png A Windows-os ikoncseréről bővebben itt olvashattok, dögös Firefox-ikonokat pedig például errefelé lehet találni. Finom görgetés A dokumentumok finomabb görgetését az Edit > Preferences > Advanced rész "Use smooth scrolling" opciójának kipipálásával érhetjük el. Download Manager beállításai Részletesen itt.