Hoax

2005. nov. 17. (csütörtök), 20:36, D. keze nyomán
Ismeretterjesztő, Kiber
Mi az a hoax?
A hoax egy valótlan híresztelés, mely megalapozottnak, hihetőnek tűnő tartalmával hamis állítások terjedését teszi lehetővé. Jellemzően e-mailben, a továbbítók jóhiszeműségét kihasználva szokott szerteszaladni, de nem ritkák a honlapokon hírekként feltűnő változatok sem. A hoax, mint fogalom azonban nem azonos a hamis tartalmú e-maillel, hanem a teljes híresztelést takarja.

Miről ismerem meg?
1. Szinte kivétel nélkül tartalmaz valamiféle burkolt utalást, vagy nyílt utasítást a levél továbbítására vonatkozóan. Minden valószínűség szerint hoax levéllel van dolgod, ha "küldd tovább ezt a levelet, vagy a kisbaba nem kap majd elég vért, és meghal" jellegű mondatokat találsz benne.
2. A hoaxok szövegezése többnyire tudományos-technikai jellegű, vagy érzelmekre ható. A "M$ új e-mail-kezelő architektúrájának köszönhetően képes trace-elni a továbbküldött leveleket, így biztosan kifizeti az itt írt összeget", vagy a "Julcsi 8 hónapos, a családjukból egyedül ő élte túl a házukat elpusztító rettenetes tűzvészt - most az életéért küzdő orvosoknak AB-s Rh+ vérre van szüksége", netán a "Nekem és a feleségemnek gyönyörű életünk volt, aztán...", esetleg az "új vírus van terjedőben, mely a képcső szinkronizálásának megváltoztatásával előbbb kis zöld pontokat rajzol a képernyőre, majd egy 'Boom!' felirat után felrobbantja a monitort" tipikus példái ennek. Minimális utánanézéssel rögvest kiderül, mekkora butaságok ezek.
3. Feladóként egy jól ismert intézmény vagy cég szerepel, az e-mail cím azonban kualalumpur@vilagvege.seholfold.na jellegű.
4. A segítségért kiáltó e-mailben sehol nincs elérhetőség.
5. A levél írója egy nagyon megbízható/profi/közeli ismerősére hivatkozik, mint forrásra.
6. A szerző bizonygatja: neki is fizettek, ő is meggyógyult, stb. Messziről jött ember azt mond, amit akar.

Mi a hoaxok veszélye?
1. Segítenek az internetre rágyógyult emberiség elhülyítésében - másként megfogalmazva egy bolond százat csinál.
2. Jelentősen, témától és fogadóktól függően akár 40-60%-kal (!) megnövelhetik az e-mail forgalmat, ezáltal felesleges terhelést jelentenek az e-maileket kezelő szervergépeknek, valamint az adatforgalmat biztosító sávszélességnek.
Csak gondoljunk bele: a vicces feladó első levelét továbbküldi 10 embernek (jellemzően nem ennyinek, hanem sokkal többnek szokás), akik további tíz embernek (második generáció) továbbítják azt, akik fejenként újabb tíz embernek (harmadik gen.), és így tovább... A hatodik generáció már egymillió, a nyolcadik százmillió, a tizedik 10 milliárd levelet küld szét!
3. Fárasztják az értelmes embereket.

Miért születnek hoaxok?
Jó kérdés. Valószínűleg a mókamesterségtől a szándékos lejáratásig bármi lehet a szerzők motivációja.

Mit tehetek?
Töröld a levelet. Ha ismerőseid lelkesen bombáznak téged hoaxokkal, udvariasan ábrándítsd ki őket (például e cikk segítségével).
Ha úgy érzed, a levél mégis igaz lehet, nézz utána a benne foglaltaknak (számlaszámok, technikai adatok, stb.).
Ha kételyeid vannak, érdemes megnézned a Symantec nevű, elismert e-biztonsági cég hoax listáját.
A WikiPedián van oldal a bejelentés lehetséges módjairól.

Tipikus példa
Végezetül álljon itt egy, a hoax e-mailek minden jellegzetességét felvonultató darab:

Kerlek olvasd el es kuldd tovabb.
Ha kitorlod Neked komolyan nincs szived.
Hello, En egy 29 eves apa vagyok. Nekem es a felesegemnek gyonyoru eletunk volt egyutt. Hala Istennek van egy kisgyerekunk is. Nem olyan regen az orvosok daganatot fedeztek fel az agyaban es a kicsi testeben. Az egyetlen ut, hogy megmentsuk ot a mutet. Sajnos nincs eleg penzunk, hogy kifizessuk. Az AOL es a ZDNET beleegyezett, hogy segit nekunk. Az egyetlen ut, hogy segitsenek nekunk az, hogy elkuldom Neked ezt az e-mailt es te tovabbkuldod. Az AOL nyomonkoveti ezt a levelet es szamolja, hogy hany ember kapta meg.
Minden ember, aki megnyitja ezt a mailt es tovabbkuldi minimum 3 embernek, 32 centet szerez nekunk.
Koszonjuk!

Udvozlettel, ...