Horton (Horton Hears A Who!)

2009. feb. 08. (vasárnap), 15:24, D. keze nyomán
Észosztó, Röhög, Szeretem, Ismertető, Kreatív, Film és videó
Horton Hears A Who plakátHorton, a kedélyes elefánt az őserdőben él. Hatalmas fülei többek között arra is jók, hogy meghallja, amit más nem: egy sodródó porszemről jövő kiáltásokat. A porszem ad ugyanis otthont Kifalvának és lakóinak, a Kiknek. Életüket polgármesterük vezeti, kinek 96 leánya, illetve egyetlen antiszociális fia van.

Horton meghallja tehát a Kik hangját, és oltalmába veszi a porszemet, mi több, hirdeti az őserdőben, hogy bárkinek joga van élni, akármilyen kicsi is. Az őserdőt azonban a kengurumama felügyeli, ki eretnek gondolatnak tartja, hogy egy porszemen akárkik éljenek. Tartván Horton szabad gondolatától, a kenguru Vladdal, a keselyűvel szövetkezik a porszem elveszejtésére. Horton azonban igaz védelmezője lesz Kifalvának, és hosszú, kalandos útra indul a hegycsúcs felé, ahol a porszemet egy biztonságos virágon elhelyezheti.

Horton és a porszem (a virágon)
Horton és a porszem a virágon... (Forrás: IMDb)

Dr. Seuss sajátos mesefiguráival a '80-as években találkoztam először, mikor kanadai rokonaim a keleti blokkba szivárogtatták a The Cat in the Hat című könyvet. A szerző kifejezésmódja egészen egyedi, szinte szürreálisba hajló: a karikatúra-szerű figurák egy abszurd, kedélyes világot töltenek be.
A filmet e szürreális alaphang teljesen átszövi az alapoktól, a porszemen szállongó Kifalvától és vicces alkatú, bolondos életű lakóitól kezdve a mókás őserdei karakterekig. Az abszurditás azonban megnyerő, barátságos természetességgel árad a filmből. Nem válik félelmetessé, sem idegenné, egyszerűen így érezzük helyénvalónak. A rendkívül vidám, kedves hangulatért a verselő narráció mókás kifejezései is nagyban hozzájárulnak.

A polgármester
A polgármester (Forrás: IMDb)

A Horton igazi mesefilm a szó legklasszikusabb értelmében. A felszínes szemlélő aranyos figurák bolondos kalandjait látja, a történet ívében azonban komoly bölcsességek lapulnak, melyek az oly érzékeny és nyitott gyerekekbe ösztön szintjén is könnyedén beépülhetnek.

Nem harci értékeket, nem egymás legyőzését, a másik fél megalázását látjuk, ahogy annyi más modern "mesében". A Horton alakjai nemes célokért küzdenek, mint a szabadság, az élet védelme, a megbecsülés a legkisebbtől a legnagyobbig, a jólelkűség, a kedvesség, a barátság, az áldozathozatal, a jó ügyért való értelmes küzdelem és szembeszállás (még a kiskengurunál is!), és még sorolhatnánk hosszan a sok-sok értékes gondolatot. A szereplők önmagukban is szimbólumok, jellemvonások és világszemléletek archetípusos megjelenítői. De messze nem statikus személyiségek! Éppen a jellemfejlődés adja a film egyik sarokpontját: a kengurumama által feltüzelt őserdei állatok belátják tévedésüket, mikor meghallják a Kik hangját. Még az erszényes is jobb belátásra tér, és teljességgel az ügy mellé áll. Gondoljunk bele: Horton nem legyőző, hanem szerény és nagyvonalú; a kenguru belátja tévedését, önkritikát gyakorol, de nem kényszerül megalázott szerepbe. Példaértékű, mélységeiben is rendkívül emberséges konfliktuskezelést látunk.
(Micsoda kontraszt ez ahhoz a szánalmas és rendkívül negatív jelenethez képest, amikor a tüskehajú miniharcos puffogva-dühöngve fordul el legyőzőjétől, esetleg döbbenetes aggresszióval csak azért is visszaüt egyet, ellenfele pedig kineveti, csúfolja, megalázza!)

Az őserdei gyerekek
Az őserdei állatgyerekek (Forrás: IMDb)

A Hortonban a klasszikus, Dr. Seuss-féle abszurdum felújított képi világát kapjuk eszméletlenül hangulatos narráció, kiváló zenei aláfestés, és legfőképp többdimenziójú, mély értelmű morális mondanivaló mellett. Az egészen apró gyerekek könnyed szórakozásától a kicsit nagyobbak lelki, erkölcsi fejlődésén át a felnőttek kedves, humoros kikapcsolódásáig minden korosztály számára minőségi, értékes tartalmat nyújt a film. Ilyen egy kifogástalan mese - jó szórakozást hozzá!

További linkek, források:
Első előzetes videója (trailer a youtube-ról)


Második előzetes videója (trailer a youtube-ról)