Indul az AllPeers bétateszt!

2006. aug. 16. (szerda), 19:30, D. keze nyomán
Open Source
Korábban Firefox fájlmegosztásra? című írásomban már hírül adtam, hogy a Firefox böngészőt az AllPeers bővítménnyel fáljmegosztó klienssé lehet fejleszteni.

Az imént kaptam az AllPeers-től a bétatesztre invitációt, az alábbiakban az első tapasztalatokról lesz szó.
A teszt meghívásos, a nyilvánosság elől elzárt helyről lehet leszedni a kiterjesztést. Áttölteni utóbbit senkinek nem tudom, de ha valakinek van kedve tesztelgetni, jelezze felém akár itt, akár bármelyik elérhetőségemen, és küldök meghívót.

Tehát irány az AllPeers zárt letöltési oldala. Roppant szimpatikus módon Windows, Mac OS X és Linux oprendszerekre készült böngészőkhöz is elérhető a kiterjesztés, mi több, még az amúgy mostohagyermek (lásd Macromedia Flash, Skype, stb...) 64 bites linuxomhoz (Ubuntu) is volt külön verzió. A telepítés a szokásos módon történik, a linkre kattintva (a site telepítési jogainak engedélyezése után) felmegy a 6.6 MB méretű bővítmény.

A Firefox újraindítása után a regisztráció honlapjára jutunk, majd a szükséges (pofonegyszerű) lépések után elvileg mehet is a buli.

Elvileg, mert használók ugye még nem nagyon vannak. Siettem. :)
A használati tapasztalatokig mindenesetre a megjelenést, az elérhető funkcionalitást próbálgattam a 0.39 beta verziójú AllPeers-ben.

A Firefox teljesítményén nálam lényegében nem rontott a kiegészítés, minimális lassulást tapasztaltam induláskor. (Kérdéses, hogy ez aktív adatforgalom mellett is így van-e; bővítmények köztudottan haza tudják vágni a tűzróka teljesítményét.)

Telepítés után kapunk egy eszköztárat (toolbar), ezen az 'AllPeers Home', a 'Support', az 'Add a Contact', a 'Share', és a 'Transfers' gombok találhatóak. (A lentebbi képeken az egyszerűbb áttekinthetőség kedvéért további eszköztáraim nem szerepelnek, de természetesen ezek sem okoznak problémát.)

Kellemetlen volt, hogy az AllPeers az operációs rendszer színeit erőlteti, így annak ellenére is világosszürke betűket kaptam a fehér háttéren, hogy a Firefoxom jól van beállítva (Edit -> Preferences -> Content -> Colours -> Use system Colours nincs kipipálva), és honlapoknál ilyesmit nem tapasztalok.
A Gnome alapértelmezett Human témájával olvashatóvá vált a megjelenítés.

A bővítmény olyan egyszerű, mint a fakocka. Logikailag jól rendezetten oldalsávokat (sidebars) nyit a felhasználói interakciónak, míg a középső, "tartalmi" részbe (ahol a honlapok megjelennek) az informatív részek kerülnek (sok funkció innen is elérhető). Alapesetben egy oldalsáv nyílik balra, mellé pedig egy semmitmondó üdvözlőképernyő ("tartalmi" rész).
Az oldalsáv saját hozzáférésünk, valamint csoportjaink és kontaktjaink mutatja. További csoportok és felhasználók felvétele, a meglévők módosítása, törlése mind könnyen megy egy jobb oldalra megnyíló oldalsávban.
Zavaró, hogy törléskor a megerősítést is a jobb oldalsávban kéri, és mivel az ember értelemszerűen a bal oldalsávot bámulja, könnyen elkerülheti figyelmét a Remove - Cancel gombpáros, és úgy érezheti, mintha nem történne semmi. Szintén kényelmetlennek találtam, hogy a böngésző indításakor mindig megjelenik a bal oldalsáv, javasolni fogom a fejlesztőknek, hogy ez beállítható legyen. A jobb oldalsáv tartalma nem helyettesíti az előzőt, hanem "rárakódik" (felette jelenik meg), így ha zárni akarjuk, az összes addig megnyitott oldalsávot egyenként kell bezárni. Persze, jó játék, de le azért nem köt...

A forgalom, a csoportok, a felhasználók mind külön füleken jeleníthetőek meg, melyek mellett természetesen a normál honlapok is ott lehetnek.

Az állománymegosztás történhet drag'n'drop módszerrel, vágólapról történő beillesztéssel, valamint könyvtárak, ill. állományok kiválasztásával is.
Az AllPeers annyiban tér el a hagyományos állománymegosztó hálózatoktól, hogy itt kifejezetten a listádra felvett emberkékkel cserélgethetitek anyagaitok, nem pedig nagy, alapvetően ismeretlen hálózatokról lehet tölteni.
(Szerintem amúgy csak idő kérdése, és kitalálnak valamit a pseudo-anonim, óriás megosztóhálózatokra is.)

Összességében kellemes benyomásokat szereztem a bővítményről, noha van még rajt mit csiszolni. Hangulatát dominálja az egyszerűség, amely mindazoknak kedvez, akik gyorsan használható eszközt, nem pedig óránkénti pöckölgetést, reconfigokat, technikai és experimentális állítgatást akarnak. És persze titkon kicsit abban is reménykedem, hogy az unatkozó, vagy épp lelkes nyuszókák nem e-mailben, személyenként igyekszenek majd áttolni teljes rokonságuknak az újonnan beszerzett digitális kamerával az épp megszületett kismacskákról készült másfél megás képeket.