Ki a kemény legény?

2007. szept. 18. (kedd), 12:59, D. keze nyomán
Elmélkedős, Észosztó
Az interblog kommunikáció egyik első itteni megtestesüléseként az agyamparkon megjelent Mi teszi a keménylegényt? bejegyzésre válaszul.

Számomra a kemény legény azt takarja, aki mindenféle nyomás, behatás ellenére is képvisel valamit.

A szivarlógatós, gatlingos srácok a zabolázhatatlan erőt és dominanciát jelentik, amely pont kívülállósága miatt vállalhatatlan egy társadalomban, s pont ugyanezért oly vonzó. A fizikai ütést álló és viszonzó a testi veszélyeztetettségből ösztönösen fakadó menekülési vágyat nyomja el (a téma szempontjából mindegy, hogy haragból, neveltetésből, vagy akármilyen más indíttatásból).

A fizikai keménység, illetve a fenegyerekség általában meglehetősen egyszerűen megvalósíthatóak. A szellemi, érzelmi és lelki keménylegénység az igazi kihívás. Gondolataiban, érzelmeiben a ráhatás kevésbé egyértelmű mivolta miatt még a makacs ember is könnyebben befolyásolható. Tartós (lásd ismerősségi hatás), erős, vagy sokak által képviselt, esetleg vágyott, vagy extrém állapot által teremtett kényszernek csak rendkívül kevesen képesek ellenállni. A testi kínzás persze a lelket is megtöri, de civilizáltabb vidékeken a tortúra már ritkán fordul elő.
Példának hozható a mára sajnos már közhelyszerűen emlegetett médiabefolyás, a divat- és szubkultúrák, és általában a fogyasztói és társadalmi elvárások legtöbbje. Negatív hősként, de kemény legény a rab is, a szökevény, a betyár is.
Kemény legények, de a spiritus megjelenéseiként sokkal nemesebb értelemben a nő, aki szerelemért hordja a betonosvödröt; a férfi, aki vígasztal, mikor maga is sír, bárki, aki nagyszerű áldozatot hoz apró vagy monumentális célért...

... és remélem, hogy az ember is, aki felülemelkedik kisszerűségén és öncélúságán, hogy akár a tömeg-árvíz ellenében, mindenekkel szemben megálló egyszál-sziklaként is képviselje az értéket.