Közel s távol parázsfészkek

2006. aug. 02. (szerda), 20:18, D. keze nyomán
Mindennapok, Észosztó
A legnagyobb nem tanul semmiből, és uszítja, piszkálja a többit.

Nem egy közel-keleti válságban az USA-ra saját fegyvereivel lőttek, vagy ha épp nem azzal, akkor ruszki felszereléssel, merthogy a két hatalom finoman, másokon át, de egyre csak kötekszik egymással.

Az amerikai nagytőke és Izrael hagyományosan jó testvérek, így nem is csoda, hogy Izrael konfliktusaiban szövetségesként az USA atyain elnéző mosollyal vesz részt. (Az amerikai politikai és gazdasági elit, valamint a Közel-Kelet érdekösszefonódásairól érdeklődőknek kiindulópontként a Michael Moore-féle Fahrenheit 9/11 című filmet ajánlanám, mely a World Trade Center elleni repülőgépes merényletek okait nyomozza.)
Ha épp nem Gházában zárják el az ivóvizet, és veszik el a földeket a palesztínoktól, akkor Libanont bombázzák porig a Hezbollahra hivatkozva. Pech, hogy gyerekek hullanak mindenfelé.

Észak- és Dél-Vietnám közt a mai napig nincs béke és határ, pusztán tűzszünet és demarkációs vonal.
Ugye mindenki tisztában van vele, hogy a vietnámi háború az USÁnak lényegében vereség volt?
Sebaj, a nukleáris fegyverekre hivatkozva már keresik a visszavágó lehetőségét. A Közel-Keleten arra nem vették a fáradtságot, hogy becsempésszenek valami bio- vagy nukleáris fegyvert. Hazudoztak egy darabig, aztán bevallották, hogy bocs, nem találtunk semmit. De lehetett volna!

A történetben nincsenek szentek, ez nyilvánvaló. De azért elgondolkodtató, hogy pl. a web egyik legelterjedtebb programozási nyelvének, a PHP-nak egy fő fejlesztője 6 év után kilépett a nyelv mögül arra hivatkozva, hogy a személyes véleményével kapcsolatban esetleg kialakuló ellenvéleményeket véletlenül se egyeztessék a nyelvvel, valamint arra, hogy izraeli támogatású cégnek nem dolgozik. Jani Taskinen beleunt (hivatalosan és privát is kifejezte ezt), hogy libanoniakat halomra lehet lőni, de ugyanez fordítva azonnali megtorlást von maga után.

Véleményének jogosságán aligha, szélsőségességén bátran lehet vitatkozni, de amit itt hangsúlyoznék: hozzáállása nem egyedi. Akármilyen hülyék legyenek is az emberek tömegként, azért mindent nekik sem lehet eladni.