Microsoft IntelliMouse Explorer 4.0

2006. jan. 13. (péntek), 20:34, D. keze nyomán
Hardware, Ismertető
Még december elején a 8 hónapos Logitech MX310-es egerem bal gombjával feladta evilági küzdelmét. Az erősen küzdelmes, garanciális csere egy MS IntelliMouse Explorer 4.0-t hozott. Az MS egereivel, billentyűzeteivel nagyon pozitív tapasztalataim voltak, ennek az egérnél is igen magas elvárásokat kellett kielégítenie.
(A Logitech azonban csalódás volt - nem is pusztán azért, mert elromlott, hanem használat közben sem lettem nagy szerelmese.)

Az IntelliMouse Explorer esetén OEM változatban a kicsomagolás öröme elmaradt ugyan, viszont már hazafelé menet nézegethettem az igen dögös designt. Két gomb, plusz görgő (ami 4 irányú, lásd lentebb, illetve gomb is), valamint két oldalsó gomb a kínálat. Az egér hátulját nagyon ízléses vörös fény díszíti, a matt fekete - ezüst kombináció nagyon tetszetős.
Az egér vezetékes (a képpel picit csaltam, retusáltam a kábelt), a kényes lövészkedés miatt nem akartam wireless megoldást.
Használat közben csak úgy simul az aránylag nagy tenyerembe, huzamosabb ügyködés sem fárasztó vele, a hagyományosan magas szintű MS ergonómia tökéletes képviselője az egér. (Nem tudom eléggé hangsúlyozni: az egér elképesztően kényelmes!) A precíziós optika pontosságáról ódákat zengenek, nekem elég annyi, hogy tökéletesen pontos. Nem éreztem különbséget a Logitech MX szériájához képest, valószínűleg már az emberi érzékelhetőség határa felett mozognak.
Érdekes újdonság volt számomra a négy irányú görgő: fel és le tekerhető, illetve balra és jobbra húzható is (olyan, mint egy joystick), ezáltal a vízszintes görgetésre is kényelmes alternatívát nyújt.
Hátrányként a nagyon erős középső (görgő-) gombot említeném, illetve a gördítés gyorsaságát. A görgővel való kattintás igen megerőltető, a gomb nagyon kemény. A gördítés az IntelliPoint 5.0 szoftverrel széles határok közt beállítható (nem csak a görgetés - bármely gombra bármilyen funkciót rakhatunk akár szoftverenként külön is), normálisan nincs is vele semmi gond, ugyanakkor Firefoxban a fülek közt túl gyorsan pörget - még nem jöttem rá, mi lehet a megoldás.

Az említett hátrányok ellenére az egérről gyakorlatilag csak elismerő szavakat zenghetek, tökéletesen kiszolgál, a 4-irányú görgőnek köszönhetően irodai munkára is alkalmasabb a szokásosnál, grafikai munkákban is nagyon jól szolgál, és az FPS-ek precíziós lövészetének is teljes mértékben eleget tesz.

Kapcsolódó linkek: