Minimál - Szirmai Márton szatirikus rövidfilmje

2014. jan. 04. (szombat), 22:44, D. keze nyomán
Film és videó, Kreatív, Én népem, Szürreálium, Keserű, Elmélkedős, Csípős
Az eredményhirdetés képeivel búcsúzunk, a minisztérium nagytermében adják át a díjakat a győzteseknek a mélyszegény, az alsó közép egyéni és idén először a középosztály kategóriában is. [...] És ez volt a minimál, a hogyan lehet megélni a keresetünkből országos középosztály egyéni döntője. Holnap a kelet-európai vegyespáros és a nagycsaládosok 3000 forintos versenyszáma következik, ahol dobogós esélyekkel indulhat Magyarország. A viszontlátásra, viszonthallásra, legyen szép és mosolygós napjuk!

A Minimál egy zseniális ötlet félmondatokkal, néha csak szavakkal tökéletesre csiszolt kibomlása, amint egyre mélyebbre jutunk az éleslátó érzékenységgel ábrázolt (magyar) szegénységbe.
Semmi hatásvadászat, semmi túlzás, csak az elegáns, humoros könnyedséggel felskiccelt... lehetetlen. Minden egyes kép, minden egyes utalás mögöttes tartalmi rétegek sorozatát villantja meg azok megnevezése nélkül. Vidáman lelkesítő narráció és a közönség drukkolása teszi még maróbbá a mindennapok tragédiáit, míg végül a lendületesen és hitelesen felépített gondolati ív egy groteszk eredményhirdetésben csúcsosodik ki.

Eltéveszthetetlenül találó, fájóan igaz. Minimál.


Minimál from szirmai on Vimeo.


Minimál - 12 perc - HD - magyar rövidfilm
Kommentátor: Szántó Dávid
Versenyzők: Buda Gábor, Palcsó Józsefné, Schubert Gusztáv, Varga Júlia
Írta, rendezte: Szirmai Márton
Operatőr, konzultáns: Pálos György
Producer: Tóth Lajos, Kuczkó Andrea
Rendezőasszisztens: Békési Gábor
Zene: Pirisi László
Grafika: Falvay Miklós
Gyártásvezető:Alföldi Nóra, Kuczkó Andrea
Gyártó: Csokonai Művelődési Központ
2013