Modern Jónások

2006. feb. 20. (hétfő), 19:53, D. keze nyomán
Életképek, Pásztorom, Csípős, Észosztó
1 Jónás egy bankban dolgozott, és a bank vala az ő második otthona, és a bankból lett az ő első otthona is. És Jónás dolgoztatott sokat, hogy részvényei szaporodjanak és sokasodjanak, és felfelé nyalt, lefelé szart.
2 Jónás azonban megüté bokáját, és kérdőre vonák. Jónás pedig hajóra szállt, hogy nap süsse barnára, míg felebaráti egy beosztottja nyakába verik az ügyet.
3 Kerekedett azonban szörnyű vihar a tengeren, és Jónás túl nehéz vala a zsebét kitömő szennyes pénz miatt, így a hajósok a vízbe veték.
4 Jónást pedig bekebelezte egy hatalmas cethal, miként Jónás kebelezé be kiszolgáltatott alkalmazottait.
5 A cethal gyomrában felálla Jónás, és erős hangon szitkozóda, amiért sötétkék öltönyét, világoskék ingét tönkretevé a cethal beleinek tartalma. Jónás elővevé frissen szerzett mobilját, és szólítá fennhangon világosságért. A telefon azonban csak vizet adott, így Jónás nagy haraggal a cethal belsejéhez vágta azt, amiként irodájában is megszokta vala.
6 Ekkor megszólala a Hang, és parancsolá Jónásnak, hogy figyelmezzen szavaira. Jónás pedig megrémülvén kérdezé, ki szólott hozzá, és a hang válaszola: Én vagyok a Legfelső Bőrfotel, és rendelkezem feletted. Jónás pedig ismerte a hierarchia fogalmát, és mindent ígérve könyörgött a hangnak szabadságáért.
7 A Hang pedig így szólott: Elengedlek a cethal gyomrából, Jónás, ha többé nem rabolsz, és becsületben éled le életed, és másoknak is ezt tanítod. Jónás pedig igen megörüle, hogy még pénzébe sem fog kerülni irhájának megmentése, és fogadkozott az élő Istenre, hogy eszébe vési a Hangtól való félelmet, és többé nem tesz ellene.
8 A Hang pedig elengedé Jónást, pont akkorra, mikor annak egy beosztottja már vállán cipelte a bírák terhét.
9 Jónás pedig hazatérvén nagy örömben mondá felebarátinak csodálatos szabadulásának hírét. Azok kérdék tőle, mihez kezd most, új életet nyervén, ő pedig kalandjainak könyvéről beszélt, és igazságos megszabadulásáról szóla. Felebaráti pedig kérdék tőle: És miféle a Hang legfelsőbb zengzetessége, csodálatos hatalma?
10 Jónás pedig válaszola: Ne vicceljetek már... hisz nincs is Isten!