Népzene

2006. dec. 23. (szombat), 09:20, D. keze nyomán
Személyes, Arche, Elmélkedős, Szeretem
Tudatom nyílásával már ösztönös fogékonyságot mutattam a magyar népművészet iránt.

Szerettem anyám hímzésein a rábaközi mintákat. Órákig tudtam játszani a keze nyomán a legkülönbözőbb területek népviseleteibe bújt húsvéti tojásokkal, és szívesen hallgattam a picit alulhangolt, de szívvel-lélekkel szóló falusi hegedűket. (Nagyapámé is ilyen volt - ma húgom játszik rajt, akár az ördög, és tényleg egy lelke van a bestiáknak.)

Gimnáziumban aztán jött az első pofon: a gólyatáborban egy kevéssé rokonszenves lánnyal táncoltam - kényszerű pár(engem)választás nyomán, életemben először - néptáncot, és nagy bánatomra másnap reggel közölte is a csaj, amit jobb lett volna soha meg sem tudnom: "az éjjel befeküdtem ám melléd!" Pedig mégcsak be sem rúgtunk, egyszerűen mélyen aludtam.
A következő négy év során többször is voltunk barátommal, B-vel táncházakon, amiknek rendszerint az lett a vége, hogy egymás hölgyválasztásain röhögtünk, a ki-kihez menjen oda taktikai megmozdulásokat vitattuk, és persze kegyetlen nagy szívásokat rendeztünk egy-egy rossz döntés nyomán.
Rossz döntés volt az is, de az iskolától, mikor elmarták történelemtanárunk. Tájnyelven előadott népmeséinek egy-egy fordulata a mai napig él bennem. A református középiskola a hagyományőrzést súlyosan hatalomelvű, elnyomó, gondolati és vallási különbséget nem tűrő megközelítéssel ötvözte, és a természetes fellázadás nyomán a nemzetitől végül emiatt fordultam el.

Később sokszor hiányzott a népzene, de alig-alig futottam össze hozzá vezető értékesebb szálakkal.
Mostanáig. "Szereztem" több népzenei albumot is, és napok óta teljes a szerelem. A magyar népzene különböző műfajainak motívumai, zenei világuk mindig mélyen bennem élt, de most olyan újult, elemi erővel tört rám, hogy zsigereimben, mozdulataimban érzem, és képtelen vagyok nyugton megülni, ha hallom.

Tűz, víz, hegyek és rengetegek, tradíció és cyberpunk, esszenciális feketeség és népzene... imádott, elemi erejű hagyatékok. Vérvonaltól, kollektív tudattól.