Novartis Campus, Basel

2013. júl. 01. (hétfő), 22:47, D. keze nyomán
Novartis, Érdekességek, Szeretem, Ámulat, Mindennapok
Megkönnyebbül a lélek, semmi sincs,
mi bántaná a tökéletes órát,
és előtűnik, mint valami kincs,
a véglegesen összetört valóság.

Gyurkovics Tibor

Első nap a Novartis-nál.

Kaptam előre postán szerződést, fél órára lebontott, részletes programot, térképet. Mondjuk úgy, hogy a PhD-m nem pont ilyen rendezetten indult, még bemutatni se vezettek körbe.
Az ún. "Welcome Day" különféle, a Novartis-t bemutató előadásokat, ill. egy állófogadást takar. Gondoltam, majd lézengünk páran, ehhez képest kb. 200 ember vett részt. És ez minden hónapban így történik.

A Novartis ugyanis a 2012-es eladási adatok alapján a legnagyobb gyógyszercég világszerte közel 120.000 (százhúszezer...), Svájcban 14.000 alkalmazottal.

Központja a Novartis Campus, mely Bázelben, a Rajna nyugati partján fekszik. Folyamatosan - most is - építik, fejlesztik, hogy a tehetségek számára minél vonzóbb munkakörnyezetet teremtsen. A Novartis amúgyis kényesen ügyel a hírnevére, ugyanis kevesebbe kerül nekik a jó hírnév fenntartása, mint amennyit a rossz megítélésen üzletileg veszítenének.
Ugyanígy kiemelten figyelnek az alkalmazottak jólétére. Este 8 után és szombaton csak külön engedéllyel lehet dolgozni, vasárnap pedig kifejezetten tilos. Vallják ugyanis, hogy effektív munkát kiégés nélkül csak így lehet csinálni, muszáj regenerálódni. Vesd össze: múlt télen többször mentem haza a laborból éjszakaival, mint nem.

A Welcome Day keretében az egyik előadó egyébként bemutatott egy sclerosis multiplex-es, gyógyszerre allergiás (tehát gyógyíthatatlan) hölgyet is, akitől lehetett szabadon kérdezni. Testközelbe hozott gyógyászat és gyógyszeripar, avagy win-win jeligére hogyan kell a marketinget összekapcsolni egy értelmes, megihlető céllal.

A Novartis messze nem felebaráti szeretetből ilyen szemléletű: egyszerűen a vezetés felismerte a modern céges gondolkodásmód számokban és bevételben mérhető előnyeit. Becsüld meg az embert és jobbak jönnek, jobban dolgoznak, jobban fejlődnek, Egy percre ezen érdemes eltöprengeni, van mit tanulni belőle.


Novartis Campus, Bázel

Novartis Campus, Bázel
Forrás: phaidon.com


A Novartis Campus-ban ennek megfelelően minden van a konditeremtől a különféle éttermekig és kávézókig.
Délben, a Welcome Day ebédje után kiültünk néhány új ismerőssel egy kávézóba. (Amúgyis vicces volt, az egyik előadáson megkérdezték, ki hány embert ismert meg - persze, hogy elvittem a pálmát...)

A szikrázó napsütésben a modern épületek között nagyon csinos, kosztümös - öltönyös emberek jártak-keltek, vagy épp ültek a kis parkokban, netán a szökőkutas medence mellett. Fiataltól a középkorúig mindenütt okos, szép, egészséges emberek, sehol egy öreg vagy gyerek, sehol egy szegény vagy beteg a kifogástalanul csepp alakú fák alatt.

Egyszercsak belémnyilallt, hogy ez micsoda futurisztikus utópia!
A fenti fotók még szegényesek is a való élethez képest. Az otthoni munkahelyem, a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Tömbje a légkondícionált épületen belüli pálmakertjeinkkel, a konditeremmel és miegyébbel is nagyon jó még európai mércével is. De a Novartis Campus olyan, akár az óriások királya: döbbenetesen gazdag, kifogástalanul öltözött - és egy kicsit félelmetes.

Itt fogok tehát dolgozni, e teljesen bizarr, tökéletesen emberközpontú, s épp e tökéletességében falanszteres, futurisztikus utópiában. Közelről persze mindenen van karc, de a Novartis Campus napsütötte főutcájának bevillanó látomása egy életre belémivódott.