Position: Fixed

2005. aug. 07. (vasárnap), 14:12, D. keze nyomán
Webfejlesztés, Fejlesztések
A CSS-ben (Cascading Style Sheets), mely a honlapok arculatának kialakításában egyre döntőbb szerepet játszik, az elemek pozicionálása (position) négy értéket vehet fel, ezek a static, a relative, az absolute, valamint a fixed.
Részlet a World Wide Web Consortium (W3C) magyarra fordított, a htmlinfo.polyhistor.hu gondozásában készült CSS2 referenciájából (a teljes vonatkozó rész itt található):

static
A doboz normál doboz, kiosztása a normál elrendezés szerint történik. A left és top tulajdonságok nem alkalmazhatóak.
relative
A doboz pozíciójának kiszámítása a normál elrendezés szerint történik (ezt nevezik a normál elrendezés szerinti pozíciónak). Utána következik a doboz relatív eltolása normál pozíciójába. Mikor egy B-vel jelzett doboz relatív módon van pozicionálva, a következő doboz pozicionálásának kiszámítása úgy történik, mintha B nem is volna eltolva.
absolute
A doboz pozíciója (és lehetőség szerint mérete) a left, right, top, és bottom tulajdonságokkal van meghatározva. Ezek a tulajdonságok határozzák meg az eltolást a doboz tartalmazó blokkjához képest. Az abszolút módon pozicionált dobozok kívül esnek a normál elrendezés körén. Ez azt jelenti, hogy nincsenek befolyással a későbbi testvércsomópontok kiosztására. Bár az abszolút módon pozicionált dobozoknak vannak margóik, azokat nem lehet összevonni más margókkal.
fixed
A doboz pozíciójának kiszámítása az abszolút modell szerint történik; a doboz bizonyos viszonyítási pontokhoz képest fixálva van. Folyamatos média esetén a doboz a látótérhez képest fix (és tartalomgörgetés közben is helyben marad). Lapozható média esetén a doboz a laphoz képest fix, akkor is, ha a lap a látótérben látszik (nyomtatási kép nézet esetén). A szerzőkben felmerülhet az igény a médiafüggetlen 'fixálásra'.


Az e-Arc esetében a fixed értéket használom használtam a menü, valamint a feljéc rögzítésére, amit a szabványkövető böngészők jól meg is jelenítenek, Internet Explorer testvér azonban nagy ívben tesz rá. IE-ben nincs fixed position... A dolgot végül úgy oldottam meg, hogy a szabványkövető böngészők a fixed értéket használják, az IE-nél meg abszolút pozicionálom az elemeket, és gördül minden.

Az arculat "fixálásának" egyenes következménye az, hogy lassan elkezdem ajánlani a lapot. Remélem, sok ember lesz kíváncsi rá... avagy ne hagyjatok egyedül a gondolataimmal! =]