Róka koma

2006. szept. 29. (péntek), 12:11, D. keze nyomán
Mindennapok, Baj van, Csípős, Észosztó
Már tele a főnököm az egész rohadt politikai helyzettel, úgyhogy záróakkord:

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szorgosan dolgozó gazda. Állandóan tett vett, dolgozott keményen, mégsem jutott ötről a hatra egész életében.

Történt egyszer, hogy észrevette, fogynak a tyúkok a tyúkudvarból. Hiába próbálta nyakon csípni a tolvajt, sehogy sem sikerült. Gondolta, keres magának valakit, aki megvédi a baromfiakat a titokzatos tolvajtól.

- Válassz engem. - mondta a kutya. - Jó a szemem, jó az orrom, éles a fülem. Meghallom, meglátom, megszagolom, ha jön a tolvaj. Akkor majd sarokba szorítom, hangosan ugatok, és te elfoghatod.

- Válassz inkább engem - hízelgett a róka. Az én fülem élesebb, az orrom jobban szagol, a szemem jobban lát, mint ennek itt. - és a kutya felé bökött. - Én nem verlek fel ronda ugatással éjjeli álmodból, hanem lefogom helyetted a tolvajt. Ha én vigyázhatok rájuk, megígérem, hogy kétszer annyi tyúkod lesz mint előtte és lényegesen több tojást fognak tojni neked! Sokkal jobban fogsz élni mint korábban! Ezt a ronda korcsot meg zavard el, mert ahogy látom, csak a tyúkjaidra fáj a foga és a maradékot is felzabálja.

Tetszett a gazdának a róka beszéde, felfogadta hát a sima beszédű vörös komát a tyúkudvar őrzésére. Látszólag minden rendben volt, a róka minden reggel tisztelettudóan jelentette, hogy az éjjel nem történt semmi, mind megvannak a tyúkok, csak a kutya ugatott hangosan a kerítésen túl és próbálta az ő munkáját megzavarni.

A gazdának tetszett ez a nyájasság és tisztelet, és megerősítette a rókát tisztségében, bár mintha tyúkok kevesebben lettek volna, mint annak előtte és tojást sem talált annyit, mint szokott.

Történt egy éjjel, hogy a gazdát zaj verte fel éjjeli álmából. Kiszaladt az udvarra, és látja ám, hogy a róka épp egy tyúk tollát tépdesi veszettül, és a nyakát próbálja átharapni.

- Mit művelsz ?! - kiáltott a gazda a rókára.

A róka azonnal elengedte a tyúkot, és így szólt a gazdához:

-Na, ezt jól elkúrtam! Hazudtam neked éjjel-nappal. Bizony én fosztogattam a kurva udvarodat, én loptam a csirkéidet és tyúkjaidat, én rágtam össze a tojásokat. De csak mostanáig! Szándékosan csaptam zajt, hogy meghalld, és gyere ki. Sőt, örülök neki, és büszke vagyok rá, hogy most minden kiderült, mert egyébként épp mától vegetáriánus lettem, megundorodtam a húsevéstől és a hazudozástól, hogy be kellett csapnom téged. Amúgy meg a kutya sokkal több csirkét lopott volna, és biztos, hogy még jobban becsapott volna téged. Én csak meg akartalak óvni ettől. Ne törődj a kutyával, látod, most igazat beszélek, úgyhogy tarts meg hivatalomban, mert innentől kezdve már bízhatsz bennem.