Spielberg: Párbaj (Duel)

2006. ápr. 18. (kedd), 00:19, D. keze nyomán
Elmélkedős, Ismertető, Film és videó
Színes, magyarul beszélő amerikai filmdráma, 85 perc
Rendezte: Steven Spielberg, 1971.
IMDB.hu adatlap

Spielberg: Párbaj (1. kép)

David Mann hétköznapi, szürke ember. Üzleti útra indul jelentéktelen autójában, s megszokott tempójában halad, míg utol nem ér egy üzemanyagszállító kamiont. Némi bosszankodás után megelőzi azt, majd utazik tovább. A kamion nyomasztó tömege azonban rövidesen megérkezik mögé - és megkezdődik a hajsza.

Spielberg: Párbaj (2. kép)

Léteznek születetten erős és születetten gyenge emberek, mint ahogy léteznek erős és gyenge gépek is. A születetten erős rozsdállón olajos, monumentális gépével arctalan, személytelen félelemként, metaforaként telepszik David Mannra. A lélekrajzi dráma során a férfi a kezdeti hitetlenkedéstől a fel-feltámadó harcolni akarásán át a teljes megtörtségig végighalad az összes lehetséges állapoton. Újra s újra kibúvókat keres: kisemberként a rendőrség nyújtotta törvény-biztonságért kiált, próbál menekülni, elbújni, másoktól segítséget kérni, a kamion azonban kíméletlenül porba zúzza kísérleteit, elkergeti a lehetséges segítőket, újra s újra utoléri, vagy bevárja játékszerét.

Spielberg: Párbaj (3. kép)

Történjen bármi az út során, a fenyegető árnyék nem múlik Mr. Mann feje fölül. Az útszéli falatozóban sorra vádol meg mindenkit, melléfogása azonban puszta megalázottságot hoz. Ön- és gépe erejéből képtelen megoldani az iskolabusz megtolásának "nagy" feladatát, a várakozón visszatérő fémmonstrum azonban a próba könnyed megoldásával Mr Mannt lélekben még mélyebbre, a párbajt pedig továbbgördíti. Az egyre növekvő nyomás felcsattanó összecsapásokban ki-kifakad ugyan, de a feszültség csak emelkedik a meghatározhatatlan végkifejletig.

Spielberg: Párbaj (4. kép)

Az erős szabja a feltételeket. Nincs külső játékos, nincs kiskapu: csak két férfi, két gép, és a magányos, görcsös menekvés.
Mr Mann megpróbálja többször is leleplezni a kamionsofőrt, igyekszik szembenézni félelmével, így valamelyest méltóvá is válik az küzdelemre, de mindannyiszor csak leforrázottsága nő: a kamion pedig csalogatja-kényszeríti a játék folytatására.

Spielberg: Párbaj (5. kép)

A kíméletlen hatalom fizikai megjelenése lassan felőrli Mr. Mannt is, autóját is, és a túlélésért folyó küzdelem egyre inkább lelki síkra terelődik. A gyengét sajnáljuk fuldokló szabadulási próbálkozásaiban, együtt félünk vele, s titkon szorítunk érte, de az erős-férfias, arctalan kihívó önkéntelenül is csodálatot, elismerést keltő kíméletlensége egyben keserű lenézést is kelt a menekvő iránt.

Spielberg: Párbaj (6. kép)

A párbaj pedig folytatódik tovább, és megállást csak egyikük végső elbukása hozhat. A másiknak a hiányérzet marad.

Spielberg: Párbaj (7. kép)

Spielberg korai remekművét szimbólumok, párhuzamok sokasága gazdagítja, és Jack A. Marta és Frank Morriss csodálatos képi világa, valamint Billy Goldenberg hátborzongatóan jó zenei aláfestése teszi tökéletessé.