Strobist világítási ABC

2009. márc. 23. (hétfő), 21:56, D. keze nyomán
Ismeretterjesztő, Open Source, Vakuzás, Fotótechnika
Örömmel jelentjük be, hogy elkészült a Strobist világítási ABC magyar változata, a hordozható fénytechnika alapvető kézikönyve, mely bárki számára végre anyanyelvünkön is elérhető!

A Strobist-ot David Hobby indította azért, hogy a fotózás, vakuzás iránt érdeklődőket a lehető legjobb világítástechnikára tanítsa. A "kevesebb felszerelés, több agy, jobb világítás" jegyében célja az, hogy a szükséges minimális fotóscuccal (így kisebb anyagi ráfordítással - éljenek az éhező magyar egyetemisták) készíthessünk professzionális, igényesen világított képeket. Önzetlen munkája nyomán nemzetközi közösség szerveződött a "strobistákból", akik egymást is segítve egyre tökéletesítik világítástudásukat, végső soron pedig emelik a napfényre kerülő képek színvonalát.

David rendkívül sokféle témakörben kínál szakértő tanácsokat bárki számára érthető, közvetlen nyelvezettel, így érdemes rendszeresen nyomon követni blogját. Külön összeállított azonban egy kifejezetten a kezdő vakuhasználóknak szóló anyagot, melyet a Creative Commons Licence lobogója alatt közzé is tett. (Íme, még egy példája az open source mentalitásnak - nem véletlen, hogy az e-Arcon is hasonló licensz alatt publikálok.) A lelkes hazai strobisták egy maroknyi csapata pár hetes munka után most örömmel jelenti be a magyar nyelvű változatot, mely ugyan nem végleges, de immár bárki számára anyanyelvén olvasható:

Strobist világítási ABC (PDF, 2,1 MB)
Strobist official announcement

A munkában részt vettek: Személy szerint két fejezet fordításával (Profi szinkronzsinór építése 1-2.), valamint a teljes anyag lektorálásával, szakmai és nyelvi egységesítésével volt szerencsém hozzájárulni a munkához.

Köszönet David Hobby-nak azért, hogy létrehozta a vakuzók Mekkáját, illetve a magyar csapatnak, hogy annyi energiát fektettek a fordításba, lektorálásba, egymás segítésébe, és megszülethetett anyanyelvünkön is az anyag!
Most már tényleg csak igyekezetet kell beletenni azoknak, akik szeretnének igényesen világítani - használjátok egészséggel a Strobist világítási ABC-t!