Thank you for Smoking (Reitman, 2005)

2006. szept. 03. (vasárnap), 13:12, D. keze nyomán
Csípős, Röhög, Ismertető, Film és videó
Rendezte: Jason Reitman, 2005
IMDB.com adatlap
IMDB.hu adatlap
Légy lobbizó! Munkád beszédből és meggyőzésből fog állni: hisz Te vagy a hangja a mögötted álló iparágnak.

Nick Naylor doesn't hide the truth... he filters it (Nick Naylor nem rejti el az igazságot... ő megszűri)
Nick Naylor doesn't hide the truth... he filters it (Nick Naylor nem rejti el az igazságot... ő megszűri)

A dohánycégek a világ legnagyobb profitját termelő vállalatok közé tartoznak. Harcuk az egészségvédő szervezetekkel végeérhetetlen, és ha nagy nehezen sikerül is bezáratnia egy kaput az ellenlábasoknak, a dohányipari konzorciumok más kerülőutat választanak.
Politikai és gazdasági hatalmuk óriási, társadalmi befolyásuk pedig még ezt is meghaladja.

Nick Naylor a Nagy Dohány szóvivője: ő testesíti meg a külvilág felé a dohányipart, ő ad arcot és hangot az óriások érdekeinek. Nick Naylor lobbizó. Kifogástalan lobbizó.

A film során Nick kalandjait követhetjük nyomon. A dohányellenes szenátorokkal való küzdelemben bemutatott rugalmas erkölcsi rendszert, talpraesettséget és kreativitást a magánéletében jólelkű, gondoskodó apa, nagy dumás csábító, és érző, hibáktól sem mentes ember képe egészíti ki, így az események sodrásában nem csupán rokonszenves, de kifejezetten szerethető figurává válik.

A film egyszerre hollywoodi és azt támadó: története alapvetően sablonos, rendkívül könnyen emészthető, képi világa jellegzetesen tömegpiaci (noha igényes!), figurái pedig egyszerűen megragadhatók, és szívesen azonosul velük a néző. Ugyanekkor azonban erős kritikai felhang éri a dohányipart, a filmipart, ellenlábasaik, és általában a társadalmat. A Thank you for Smoking Jason Reitman rendező keze által Michael Moore kritikus dokumentarista megközelítését könnyed, de csípős szatírával ötvözi, s az így tartott görbe tükörben kétségtelenül szórakoztató füstfelhőt látunk. Tüdőzzétek le bátran!

Pont: 9/10