Ubuntu 6.06 LTS - beléptem a Linux világba

2006. júl. 13. (csütörtök), 02:36, D. keze nyomán
Szeretem, Open Source, Ubuntu
Régóta szerettem volna Linuxra váltani: a rendszer szellemisége (nyílt forráskód, korrekt közösségi támogatás, stb.), kiváló testreszabhatósága, szépsége mind nagyon csábítóak voltak.

Az elhatározás már a vizsgaidőszak alatt megszületett, csak a munkák miatt nem mertem kockáztatni a rendszer épségét.
Tanakodtam viszont rendesen. A Linux világából az első, amivel a "kívülről" érkező szembesül, a választási lehetőségek irgalmatlan gazdagsága. Kezdődik a sokféle disztribúcióval, folytatódik a Windows-felhasználók számára lényegében ismeretlen desktop environmentekkel (GNOME, KDE, XFCE, stb.), ablakkezelőkkel (pl. Metacity), és a diverzitás tulajdonképp soha véget nem ér.

Azt elég hamar kisütöttem, hogy distronak Ubuntut (ubuntu.hu, ubuntu.com) szeretnék. Nehéz megindokolni, feltehetően az "emberközeli Linux" imázsa bátorított:

Az „Ubuntu” egy ősi afrikai kifejezés, annyit jelent, mint „emberség másokkal szemben”. Az Ubuntu Linux az Ubuntu szellemét kívánja hozzáadni a szoftverek világához.


Viszont melyik ablakkezelővel? A Gnome vs KDE harc ősi és véres a Linux-hívek között, úgyhogy mindegyikről olvastam jót és rosszat egyaránt. Nálam végül a Gnome nyert, de merőben szubjektív szempontok miatt (Kubuntu és Xubuntu nem tetszett annyira).

Az Ubuntu 6.06 LTS (Long Term Support) "Dapper Drake" Live CD-t leszedtem, kipróbáltam, és mivel egyben install CD is, most hétfőn belemerültem a mélyvízbe...

Jelenleg Win XP SP2 és Ubuntu 6.06 van fenn egyszerre, kényelmesen indítható bármelyik.

A telepítés maga simán ment. Izgultam ugyan, mivel nem szerettem volna semmit veszteni a kb. 240 GB-nyi adatból, de teljesen feleslegesen paráztam: a telepítő CD-n kívül semmire nem volt szükségem, az Ubuntu saját partíciómanagere simán és rendben intézett mindent, feltelepült az oprendszer, rögtön lehúzta a frissítéseit is, és ami a poén: minden hardware-em kifogástalanul megy.

Persze megdöbbentően új világ fogadott. Egyenlőre a totális tudatlanságban evickélgetek, de lassan azért javul a helyzet.

Egyedül az 1280x1024-es felbontáshoz tartozó 85Hz-es refresh rate-tel kínlódtam meg... igazából még nem tudom, melyik hozta az üdvös megoldást, úgyhogy itt a két lehetséges út:
 1. 64 bites architektúrához való ATI driver leszed, installál: sh ./ati-driver-installer-8.26.18-x86_64.run beállít, örül... (nekem ez is segített)
 2. Install Guide ATI driverhez Dapper alatt
  Config:
  aticonfig --initial
  --app default
  --fsaa on
  --fs 6
  --ovt opengl
  --dtop single
  --vs off
  --psc on
  --stereo=off
  --resolution=1280x1024,1024x768,800x600
  --hsync=28-96
  --vrefresh=60-100
  --force-monitor=crt1,notv
  --tls=on
  --iagp on
  --i /etc/X11/xorg.conf
  --o /etc/X11/xorg.conf
  -f
  Úgy hiszem, az első verzió kell a teljes 3D támogatáshoz, de ebben nem vagyok biztos.
Az utóbbi időkben elkezdtem tudatosan nyílt forrású programokat használni, és az Ubuntu feltelepülésével egészen furcsa volt, hogy ezek, vagy ezek megfelelői mind alapjáraton rendelkezésemre állnak, sőt, sok esetben az általam ismert programok Linuxos testvérei sokkal kényelmesebbek, többet tudnak. Na ez tényleg szép, új világ!

Furcsa volt, hogy az MP3-jaim nem tudtam lejátszani. A megoldást itt találtam, egyszerűen csak fel kell tenni a támogatást.

A frissítés, telepítés, eltávolítás gyerekjáték.
A megjelenés alapjáraton sem volt rossz, de a gnome-look.org új világot nyitott...
- Tactile téma és keretek (aktuális nagy kedvenc)
- Industrial-Amber téma + megfelelő háttérkép
- (következő lépésben természetesen jön a saját téma készítése).

Két dologgal kínlódom még:
- normális macromedia flash player Firefox alá?
- skype beizzítása?

Mivel AMD Athlon 64 3000+-om van, így mindenből a 64 bites architektúrához tartozó változatokat keresem... Skype-ból eddig sikertelenül.

A helyzet az, hogy Windows XP alatt hosszú órák, instabil rendszer és saját témák összeeszkábálása árán sem jutottam el odáig, amit itt percek alatt beállítottam. A "Biztosan törlöd? De egész biztosan törlöd? Most még meggondolhatod magad! Tényleg letörlöd? Ne rakjam vissza?" idiótabiztos Win-hozzáállásról meg nem is beszélve.

A Linuxot akarni kell, mert figyelmet, időt és minimális gondolkodást igényel; ennek megfelelően a legtöbb felhasználónak jobb egy Windows XP. Aki viszont nem sajnál egy kis agyhasználatot, az bátran nézze meg a Linuxot - már rég nem az oly rettegett, felhasználóidegen rendszerekről van szó.

Szóval nagyon elégedett vagyok. Iszonyúan beleszerettem a Linuxba, az Ubuntuba. Az egész természetesen teljesen új szemléletet követel. Olvastam, hogy egy, az USA-ban végzett tesztben gyakorlott Windows-használókat és a számítógéphez általában nem értő felhasználókat szedtek össze, és ráeresztették őket Linux ill. Windows-rendszerekre. A tapasztalatlan társaság szívesebben választotta a Linuxos környezetet, és gyorsabban megtanulták. A másik csapat - így én is - viszont megszenvedett Linuxon.

Linuxból szemlélve hirtelen rájön az ember, hogy addigi problémáinak, vagy akár a Linux alatt felmerülőknek is komoly hányada valójában a szoftverszabadalmaknak, konkrétan nem ritkán a Microsoftnak köszönhető. Furcsa élmény, és bár csak szűk résen, de bepillantást enged a Linux-megszállottak tőlem idegen fanatizmusának, nem ritkán utálatának okai közé. Hirtelen érthetővé válik a nyílt forráskód mögött álló emberek önzetlen kitartása, munkája, összetartása.
(Ezúton is köszönöm az Ubuntu.hu közösségének, különösen sl8r-nek, hogy olyan türelmesen segítettek töményen idiotikus kezdőkérdéseimben...)

Nagyon kemény szemléletváltásra van szükség, és két dolgot kell megérteni: 1. A Linux nem Windows. Persze, ezt leírják mindenfelé, meg triviálisnak tűnik, de nagyon hamar nagyon húsbavágóan igazolja magát.
2. A Linux a választás lehetőségét jelenti. Sokszor irgalmatlan mennyiségű opcióból, ami a *nix-újoncokat mellbevágja.

Mint a fentiekből látszik, teljesen lelkes vagyok, egészen ráhurkoltam magam a kalandra. Azt hiszem, nagy barkácsolásnak, hosszú játéknak nézek elébe - ás rettentően örülök az Ubuntunak!