Yengibarjan Trió, Motion Trio

2006. jan. 09. (hétfő), 18:25, D. keze nyomán
Laza, Szeretem, Ismertető, Film és videó
Pénteken este egy véletlenül rám maradt jeggyel eljuthattam a fenti két harmonikás trió eredetileg jazznek hirdetett koncertjére. Rég éreztem magam ilyen jól!
A Yengibarjan Trió tagjai David Yengibarjan (harmonika), Egri János (nagybőgő), és Botos József (gitár). Yengibarjan hatalmas Paganini-kezeivel, hosszú pókvégtagjaival, elborult arcával, elvadult alakjával komplett őrült hatását kelti; és csodálatosan zenél. Egri János neve a jazzismerők közt etalon, virtuozitása még számomra, jazz-alig-ismerőre is azonnali hatással volt. Botos József apró, fiatal alakja szinte átváltozott a gitár mögött, s bár a többiekhez képest nem éreztem olyan kiforrottnak a stílusát, így is messze az egyik legjobb gitáros, akit valaha is hallottam (Paco de Luciával emlegettük együtt). Jó jazzkoncerthez méltón az alapmotívumot saját improvizációkkal, körbejáró szólókkal kötötték össze, s bár zenéjük a nehezebben emészthető kategóriába tartozik (jól elfáradtam az összpontosításban), egyszerűen leírhatatlan, milyen csodálatos.

A Motion Trio egy lengyel zenészekből, név szerint Janusz Wojtarowicz-ból, Pawel Baranekből és Marcin Galazynból álló harmonikás hármas, Janusz kopasz, Marcin óriási hajú, Marcin finoman konszolidált figurája aligha lehetne érdekesebb triumvirátus.
Az elején azt hittem, könnyeden szokatlan harmonikázásról lesz szó, de már a második "számnál" érezni lehetett: elképesztően progresszív, egyedi zenéjük valami teljesen újat jelent. A világ hangjait (pl. autódudálást) nem csupán a hagyományos módon megszólaltatott harmonikával, de a mikrofonon, harmonikatesten való dobolással is megvalósították; zenéjük ötlettel, élettel, humorral teli, őket hallgatva egyszerűen nevetnie kell az embernek a kicsattanó életkedvtől, boldogságtól.

A mindkét trióból áradó zeneszeretet, életöröm, művészeti érték egyszerűen lenyűgözött. Még mindig örömmel és energiával tölt el, ha rájuk gondolok, tényleg rég szórakoztam ilyen jól.